Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για την άψογη εμφάνισή τους στη παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από το https://www.mag24.gr/parelasi_lamia_lykeia_25_martiou_2023/
Η ιστοσελίδα του 1ου Γενικού Λυκείου Λαμίας
Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για την άψογη εμφάνισή τους στη παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από το https://www.mag24.gr/parelasi_lamia_lykeia_25_martiou_2023/
Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, τη μέρα της εαρινής ισημερίας, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου Θετικής, μαζί με τις καθηγήτριες του σχολείου Μάγδα Κέππα και Ειρήνη Σίμου, με την πολύτιμη βοήθεια του υπεύθυνου του ΕΚΦΕ Φθιώτιδας Παναγιώτη Κουτσούμπα, πραγματοποίησαν το Πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της περιφέρειας και της ακτίνας της Γης.
Λίγα λόγια για το πείραμα
Το μεσημέρι του θερινού ηλιοστάσιου στην σημερινή Αιγυπτιακή πόλη του Ασσουάν, ο Ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του, ακριβώς κατακόρυφα πάνω από την πόλη. Τα αντικείμενα δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και το φως του Ήλιου πέφτει κατευθείαν στον πάτο των πηγαδιών. Μόλις το πληροφορήθηκε αυτό ο Ερατοσθένης, που ήταν βιβλιοθηκάριος στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας τον 3ο π.Χ. αιώνα, αναγνώρισε αμέσως ότι είχε στα χέρια του την πληροφορία που χρειαζόταν για να μετρήσει την περιφέρεια της Γης.
Την ίδια μέρα και ώρα, μέτρησε σκιές στην Αλεξάνδρεια, βρίσκοντας ότι εκεί οι ηλιακές ακτίνες είχαν μια κλίση, αποκλίνοντας από την κατακόρυφο περίπου 7ο.
Τα υπόλοιπα ήταν απλώς θέμα γεωμετρίας. Υποθέτοντας ότι η Γη είναι σφαιρική, η περιφέρειά της αντιστοιχεί σε 360ο. Έτσι αν οι δύο πόλεις απέχουν κατά 7ο, αυτή η διαφορά αντιστοιχεί σε 7/360 της όλης περιφέρειας. Περίπου δηλαδή ένα πεντηκοστό. Εκτιμώντας επίσης από ταξιδιωτικά δεδομένα ότι οι δύο πόλεις απέχουν επίσης περίπου 5.000 στάδια, ο Ερατοσθένης εκτίμησε ότι όλη η περιφέρεια της Γης είναι περίπου 50 φορές αυτή την απόσταση, δηλαδή περίπου 250.000 στάδια. Οι ακαδημαϊκοί διαφωνούν ως προς το μήκος ενός Ελληνικού σταδίου, κι έτσι είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πόσο ακριβής ήταν ο Ερατοσθένης. Αλλά σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις έπεσε έξω μόνο 5%.
Το Πείραμα του Ερατοσθένη συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής:
1. Το πείραμα της διπλής σχισμής του Young, εφαρμοσμένο για τη συμβολή μεμονωμένων ηλεκτρονίων
2. Το πείραμα του Γαλιλαίου για την ελεύθερη πτώση (1600)
3. Το πείραμα του Millikan με τις σταγόνες λαδιού (1910)
4. Η ανάλυση του ηλιακού φωτός με πρίσμα από τον Νεύτωνα (1665-1666)
5. Το πείραμα του Young για την συμβολή του φωτός (1801)
6. Το πείραμα του Cavendish με τον ζυγό στρέψης (1798)
7. Η μέτρηση της περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη(3ος αιώνας π.Χ.)
8. Τα πειράματα του Γαλιλαίου με τις κυλιόμενες σφαίρες σε κεκλιμένα επίπεδα (1600s)
9. Η ανακάλυψη του πυρήνα από τον Rutherford (1911)
10. Το εκκρεμές του Foucault (1851)
Στα πλαίσια του προγράμματος «Ανοιχτές Θύρες» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αντιπροσωπεία μαθητών του προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, επισκέφτηκε τους χώρους του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική όπου ενημερώθηκε για το πρόγραμμα σπουδών της σχολής, τις επαγγελματικές προοπτικές και τις ερευνητικές δράσεις του τμήματος καθώς και σχετικά με τις δράσεις των φοιτητικών ομάδων.
Στη συνέχεια περιηγήθηκε στους χώρους και στα εργαστήρια της σχολής, ενημερώθηκε για τα project που υλοποιούνται και παρακολούθησε διάλεξη σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.
Η υποδοχή και ξενάγηση έγινε από την Επίκουρο Καθηγήτρια Μπράλιου Γεωργία, Μέλη Ε.ΔΙ.Π, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές και ομάδα φοιτητών του IEEE Student Branch του τμήματος.
Αυτές τις μέρες στο Σχολείο μας φιλοξενούνται φοιτήτριες και φοιτητές των τμημάτων Μαθηματικών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι φοιτήτριες και φοιτητές στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης παρακολουθούν μαθήματα Μαθηματικών και Πληροφορικής που διδάσκονται στα διάφορα τμήματα του σχολείου μας από τους καθηγητές Μαθηματικών Αρβανιτάκη Παναγιώτη, Καραγκούνη Λάμπρο, Σίμου Ειρήνη και Σουφλέρη Κωνσταντίνο και τον καθηγητή Πληροφορικής Σπαθούλα Ευάγγελο.
Ελπίζουμε να βοηθήσαμε τα παιδιά αυτά να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους.
Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που μας εμπιστεύονται.
Ευελπιστούμε σε νέες συνεργασίες.
Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος: www.fireservice.gr η προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή υποψηφίων στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το διαδίκτυο σχετικά με τον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης, τα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες υποβολής τους, τις προκαταρκτικές εξετάσεις και εν γένει για όλες τις διαδικασίες που αφορούν την ανωτέρω προκήρυξη. Στην ως άνω ιστοσελίδα θα υπάρχει ενημέρωση σχετική με θέματα της προκήρυξης.
Η ηλεκτρονική υποβολή της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος θα γίνεται από την Δευτέρα 13-03-2023 έως και την Δευτέρα 20-03-2023.
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης, η υποβολή όλων των
δικαιολογητικών, υποχρεωτικών (της παρ. 2 του ΚΕΦ.Γ ́ της προκήρυξης) και ειδικών κατηγοριών (της παρ. 3 & 4 του ΚΕΦ.Γ ́ της προκήρυξης), διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, με σάρωση αποκλειστικά σε μορφή PDF και αποστολή τους στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου dikaiol@psnet.gr από Τρίτη 14/03/2023 έως και Τρίτη 21/03/2023.
Διευκρινίζεται ότι, όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές της Πυροσβεστικής
Ακαδημίας, πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσουν τις διαδικασίες της προκήρυξης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανεξάρτητα αν είχαν ή όχι δηλώσει προτίμηση για τις ανωτέρω Σχολές με την Αίτηση – Δήλωση, την οποία είχαν καταθέσει στο Λύκειο τους.
Για περισσότερες πληροφορίες – διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν:
1) στο τηλέφωνο 213215 7895-7896-7897-7898 (Επιτροπές Διενέργειας & Παραλαβής)
2) στο e-mail Πληροφοριών: epdiag@psnet.gr
3) στο e-mail αποστολής δικαιολογητικών: dikaiol@psnet.gr
(ισχύουν από την ημερομηνία έναρξης υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης έως και την ολοκλήρωση των ΠΚΕ).