Το 1ο ΓΕΛ Λαμίας διαβαίνει τα “Ψηλά Βουνά”

Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Λαμίας, αποτελούμενη από 39 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου και 6 εκπαιδευτικούς, την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καρπενησίου και συμμετείχαν στη δράση τους «τα ψηλά βουνά».

Την 1η μέρα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ενημερωθήκαμε για την ποικιλία της χλωρίδας, το ποτάμι που μας συνόδευε, την οροσειρά και τις βουνοκορφές που διασχίσαμε. Όταν φτάσαμε στην πόλη του Καρπενησίου, ξεναγηθήκαμε ανά ομάδες στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ), οπότε πήραμε μια γεύση για την πλούσια ιστορία του τόπου από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή. Μας εντυπωσίασε η ετυμολογία του ονόματος της Ευρυτανίας, ο ρόλος της κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης, η δράση των ηρώων του 1821 στην περιοχή, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Νομό Ευρυτανίας την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης. Ακόμα, συζητήσαμε για το φαινόμενο της μετανάστευσης των Ευρυτάνων τον 20ο αιώνα και τη συμβολή των μεταναστών στην επιβίωση της περιοχής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν και το πολυμεσικό υλικό που διέθετε το ΚΙΠΕ για τον αγωνιστή του ΄21 Μάρκο Μπότσαρη και τα πέτρινα γεφύρια. Η ομάδα μας στη συνέχεια περπάτησε μέσα στο δάσος σε μια περιπατητική διαδρομή που ξεκινούσε από το χωριό Γοργιανάδες και τελείωνε στις Κορυσχάδες. Η διαδρομή μας μάγεψε όχι μόνο με τα χρώματα και τα σχήματα της φύσης, αλλά και με τους ήχους του δάσους και τις μελωδικές φωνές των πτηνών. Με την ολοκλήρωση της διαδρομής, μεταβήκαμε στο ξενοδοχείο, όπου εκπαιδευτικός του σχολείου μας, εξήγησε τη χρήση και τη σημασία των περιπατητικών χαρτών. Ακολούθησε μικρό αυτοσχέδιο γλέντι παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή μαθητών, μαθητριών και καθηγητών, καθηγητριών.

Τη 2η μέρα, η διαδρομή μας στο βουνό ξεκίνησε από το Παλιό Μικρό Χωριό. Κατά τη διάρκειά της είδαμε αντιπροσωπευτικά είδη της χλωρίδας της περιοχής, όπως τον Ελλέβορο, συζητήσαμε για τα μανιτάρια και τα είδη τους, καθώς και για την πανίδα της περιοχής. Επίσης, είδαμε το μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Ιταλούς που στήθηκε στο δάσος, στο σημείο της εκτέλεσης, αλλά και την πηγή του Μ. Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο. Στη συνέχεια, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε εκπαιδευτικά παιχνίδια που στόχο είχαν την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και συνεργασίας της ομάδας. Ακολούθως, επιστρέψαμε στο Καρπενήσι για να γευματίσουμε και μετά πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, γεμάτοι περιβαλλοντικές εμπειρίες για κάποιους πρωτόγνωρες, σίγουρα πάντως πιο συνδεδεμένοι με τη φύση, την ιστορία, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ευχαριστούμε πολύ τον υπεύθυνο του ΚΠΕ Καρπενησίου κ. Μανώλη Κοπανάκη, καθώς και τον εκπαιδευτικό του ΚΠΕ Καρπενησίου κ. Παναγιώτη Κούτρα, για τη φιλοξενία, τις γνώσεις που μας μετέδωσαν και για την υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας.

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Στις 28-2-24 ή περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Λαμίας ενημερώθηκε για τις Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας από την
Τρίγγα Ευσταθία (Στέφη), Υποψήφια Διδάκτορας ΑΠΘ, Σχολή Γεωλογίας, Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας.
Η κ. Τρίγγα τόνισε ότι ως κοινωνία, έχουμε δομήσει την καθημερινή μας ζωή γύρω από τις ιστορικές και τρέχουσες κλιματικές συνθήκες. Είμαστε συνηθισμένοι σε ένα φυσιολογικό εύρος συνθηκών και μπορεί να είμαστε ευαίσθητοι σε ακραίες καταστάσεις που βρίσκονται εκτός αυτού του εύρους. Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινωνία μας μέσω επιπτώσεων σε μια σειρά διαφορετικών κοινωνικών, πολιτιστικών και φυσικών πόρων. Η πολιτιστική κληρονομιά επηρεάζεται άμεσα από την κλιματική αλλαγή και είναι μόνιμα εκτεθειμένη στον κίνδυνο καταστροφής και υποβάθμισης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο ενισχύοντας την οικονομία της χώρας. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρή απειλή για την προστασία και τη διατήρηση αυτής της μη ανανεώσιμης κληρονομιάς. Σύμφωνα με την UNESCO, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν ήδη πολλές φυσικές και πολιτιστικές περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς και είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν ακόμη περισσότερες από αυτές στο εγγύς μέλλον, τόσο σε εξωτερικούς χώρους, όσο και εντός των μουσείων και των ιστορικών κτιρίων. Συνεπώς, η κλιματική αλλαγή θέτει νέες προκλήσεις για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συνεχής ενημέρωση, η εκπαίδευση και τα κατάλληλα μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προληψη και στην προστασία των μνημείων.

Ο ρόλος του γεωλόγου στην αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών

Ο Ρόλος του Γεωλόγου στην αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών από τον Dr. Στρατή Καραντανέλλη, Απόφοιτο Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Michigan και συνεργάτης της NASA

Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γενικού λυκείου Λαμίας, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το σημαντικό ρόλο του γεωλόγου στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Με τη βοήθεια του Δρ. Στρατή Καραντανέλλη (Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Αμερική), οι μαθητές είχαν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία που τους διεύρυνε το πνεύμα και τις γνώσεις τους σχετικά με τη φύση και τις φυσικές δυνάμεις που τη διαμορφώνουν. Ο κ. Καραντανέλλης παρουσίασε τις εμπειρίες του από τις συνεργασίες σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με διεθνή πανεπιστήμια και τον οργανισμό Διοίκησης Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).
Η παρουσίαση ξεκίνησε με μια εισαγωγή στη γεωλογία και τη σημασία της για την κατανόηση του πώς διαμορφώνεται η γη και πώς επηρεάζονται οι κατοίκοι της από τα φυσικά φαινόμενα. Ο κ. Καραντανέλλης εξήγησε πώς οι γεωλόγοι μελετούν τη βιόσφαιρα για να προβλέψουν πιθανές φυσικές καταστροφές και να αναπτύξουν στρατηγικές πρόληψης. Συζητήθηκαν και αναλύθηκαν φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις Ακόμα, παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν τις φυσικές καταστροφές. Μέσα από πρακτικά παραδείγματα και επιστημονικές μεθόδους, ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης και της διαχείρισης των κινδύνων. Οι μαθητές κατάλαβαν πώς οι γεωλόγοι αναλύουν τη γεωλογική δομή μιας περιοχής για να προβλέψουν τις περιοχές που είναι ευάλωτες σε αυτούς τους κινδύνους και να προτείνουν μέτρα πρόληψης με καινοτόμες μεθοδολογίες.
Ένα από τα βασικά μηνύματα που προέκυψαν από τη διάλεξή του ήταν η ανάγκη για ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των καταστροφών. Με επιστημονική ακρίβεια και πρακτική σύνεση, εξήγησε πώς η συνεργασία μεταξύ ειδικών σε διάφορους τομείς, όπως γεωλόγοι, μετεωρολόγοι, και άλλοι ειδικοί, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών στην κοινωνία.
Συνολικά, η παρουσίαση αυτή αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία για τους μαθητές να κατανοήσουν τον σημαντικό ρόλο του γεωλόγου στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τη κλιματική αλλαγή και να εμπνευστούν να αναζητήσουν περαιτέρω γνώσεις σε αυτό το σημαντικό πεδίο. Με την ενθάρρυνση των νέων για την επίτευξη αυτών των στόχων, αφήνει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και κατανόησης σε μια κοινωνία που είναι αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της φύσης.

Πεζοπορία στον Προφήτη Ηλία

Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Λαμίας, πραγματοποίησε την πρώτη της πεζοπορική διαδρομή προς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στη κορυφή του ομώνυμου λόφου της πόλης μας.

Κατά τη διάρκεια της πορείας έγινε και αναγνώριση φυτών και ιχνών από την πανίδα της περιοχής (αγριογούρουνα) απολαμβάνοντας τη θέα προς τη κοιλάδα του Σπερχειού και το Μαλιακό κόλπο.

Η ανάβαση ενώ αρχικά φάνηκε τρομακτική και δύσκολη δε πτόησε την ομάδα και τελικά όλοι έφτασαν στην κορυφή του λόφου δίνοντας θέση στα χαμόγελα και στην ικανοποίηση της επίτευξης του στόχου.

Σε αναμονή για περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές …