Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Λαμίας, αποτελούμενη από 39 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου και 6 εκπαιδευτικούς, την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καρπενησίου και συμμετείχαν στη δράση τους «τα ψηλά βουνά».
Την 1η μέρα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ενημερωθήκαμε για την ποικιλία της χλωρίδας, το ποτάμι που μας συνόδευε, την οροσειρά και τις βουνοκορφές που διασχίσαμε. Όταν φτάσαμε στην πόλη του Καρπενησίου, ξεναγηθήκαμε ανά ομάδες στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ), οπότε πήραμε μια γεύση για την πλούσια ιστορία του τόπου από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή. Μας εντυπωσίασε η ετυμολογία του ονόματος της Ευρυτανίας, ο ρόλος της κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης, η δράση των ηρώων του 1821 στην περιοχή, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Νομό Ευρυτανίας την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης. Ακόμα, συζητήσαμε για το φαινόμενο της μετανάστευσης των Ευρυτάνων τον 20ο αιώνα και τη συμβολή των μεταναστών στην επιβίωση της περιοχής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν και το πολυμεσικό υλικό που διέθετε το ΚΙΠΕ για τον αγωνιστή του ΄21 Μάρκο Μπότσαρη και τα πέτρινα γεφύρια. Η ομάδα μας στη συνέχεια περπάτησε μέσα στο δάσος σε μια περιπατητική διαδρομή που ξεκινούσε από το χωριό Γοργιανάδες και τελείωνε στις Κορυσχάδες. Η διαδρομή μας μάγεψε όχι μόνο με τα χρώματα και τα σχήματα της φύσης, αλλά και με τους ήχους του δάσους και τις μελωδικές φωνές των πτηνών. Με την ολοκλήρωση της διαδρομής, μεταβήκαμε στο ξενοδοχείο, όπου εκπαιδευτικός του σχολείου μας, εξήγησε τη χρήση και τη σημασία των περιπατητικών χαρτών. Ακολούθησε μικρό αυτοσχέδιο γλέντι παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή μαθητών, μαθητριών και καθηγητών, καθηγητριών.
Τη 2η μέρα, η διαδρομή μας στο βουνό ξεκίνησε από το Παλιό Μικρό Χωριό. Κατά τη διάρκειά της είδαμε αντιπροσωπευτικά είδη της χλωρίδας της περιοχής, όπως τον Ελλέβορο, συζητήσαμε για τα μανιτάρια και τα είδη τους, καθώς και για την πανίδα της περιοχής. Επίσης, είδαμε το μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Ιταλούς που στήθηκε στο δάσος, στο σημείο της εκτέλεσης, αλλά και την πηγή του Μ. Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο. Στη συνέχεια, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε εκπαιδευτικά παιχνίδια που στόχο είχαν την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και συνεργασίας της ομάδας. Ακολούθως, επιστρέψαμε στο Καρπενήσι για να γευματίσουμε και μετά πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, γεμάτοι περιβαλλοντικές εμπειρίες για κάποιους πρωτόγνωρες, σίγουρα πάντως πιο συνδεδεμένοι με τη φύση, την ιστορία, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Ευχαριστούμε πολύ τον υπεύθυνο του ΚΠΕ Καρπενησίου κ. Μανώλη Κοπανάκη, καθώς και τον εκπαιδευτικό του ΚΠΕ Καρπενησίου κ. Παναγιώτη Κούτρα, για τη φιλοξενία, τις γνώσεις που μας μετέδωσαν και για την υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας.