Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Λαμίας στα πλαίσια της επίσκεψης στην Νότια Ιταλία είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το ενεργό ηφαίστειο του Βεζούβιου και να ζήσει μια μοναδική εμπειρία. Ο αρχικός στόχος να περπατήσει μέχρι την κορυφή και να παρατηρήσει από κοντά την καλντέρα δεν επετεύχθη λόγω κυρίως των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και του αρκετά σφιχτού χρονικού προγράμματος. Ωστόσο είχε την δυνατότητα να περπατήσει σε ένα μονοπάτι που διατρέχει κατά μήκος της βορειοανατολικής πλευράς του ηφαιστείου και να παρατηρήσει από κοντά τις διαδρομές της λάβας μέσα από τις «φλέβες» του ηφαιστείου όπως έχουν παγώσει μέσα στο χρόνο.
Το κατηφορικό μονοπάτι στρωμένο με ηφαιστειακή τέφρα και μέσα από ένα κατάφυτο περιβάλλον μας οδήγησε σε ένα πλάτωμα κάτω από μια βραχώδη καρδιά που αποφασίστηκε να είναι το σημείο επιστροφής, παρά την επιθυμία μας να συνεχίσουμε περισσότερο. Με τις απαραίτητες φωτογραφίες με φόντο τη κορυφή του Βεζούβιου και της αυθόρμητης επιλογής να ρίξουμε κι ένα χορό, πήραμε τον ανηφορικό δρόμο της επιστροφής και φτάσαμε λαχανιασμένοι αλλά με ένα τεράστιο χαμόγελο στο λεωφορείο.
Μια εμπειρία ζωής, θα είμαστε η περιβαλλοντική ομάδα που χόρεψε μες την καρδιά του ηφαιστείου!
Η μικτή περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΓΕΛ ΛΑΜΊΑΣ, αποτελούμενη από μαθητές της Α και Β Λυκείου, με αρχηγό την Διευθύντρια κ. Ραχιωτου Λεμονιά και 5 συνοδούς καθηγητές, πραγματοποίησε πενθήμερη εκδρομή στην Κάτω Ιταλία ως επιστέγασμα στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που εκπόνησε φέτος με θέμα” Ηφαίστεια, οι δημιουργοί των βουνών”.
Το ταξίδι μας περιλάμβανε επίσκεψη στην πόλη της Νάπολης, το ιστορικό κέντρο της οποίας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένο από την Unesco, στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας της αρχαίας αυτής πόλης που χάθηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79π.Χ., επίσκεψη στο ηφαίστειο του Βεζούβιου προκειμένου να γίνει βιωματική η πρόσληψη της μορφολογίας και λειτουργίας ενός ενεργού ηφαιστείου.
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν μια διαδρομή στο ηφαίστειο και να ενημερωθούν για την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Στην συνέχεια περιηγηθήκαμε στην επίσης κατεστραμμένη από τον Βεζούβιο πόλη του Ερκολάνο, η οποία μας εντυπωσίασε με την πολυτέλεια, την ρυμοτομία και την άριστη κατάσταση στην οποία βρέθηκε θαμμένη κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα.
Την τρίτη μέρα κατευθυνόμενοι προς το Λέτσε, περάσαμε από τον Τάραντα, την αρχαία Σπαρτιατική αποικία, επισκεφθήκαμε την παραλιακή πόλη του Σαλέρνο, όπου ο Νομπελίστας ποιητής μας Γ. Σεφέρης γράφει το 1944 το ποίημά του ” Τελευταίος σταθμός” . Στο Λέτσε θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης που ανήκει στην περιοχή Magna Graecia, την Μεγάλη Ελλάδα.
Η τέταρτη μέρα μας οδήγησε στην Ματέρα, τον αρχαιότερο τρωγλοδιτικό οικισμό της Ευρώπης και εντυπωσιαστήκαμε από την αρχιτεκτονική της που σκαρφαλώνει το βράχο ανεβαίνοντας το φαράγγι και προσφέροντας ένα μοναδικό οικιστικό τοπίο.
Συνεχίσαμε την περιήγησή μας στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας, την Καλημέρα, τη Στερνάτοα, όπου συνομιλήσαμε στα γκρεκάνικα με τους πρόθυμους κατοίκους, και το ειδυλλιακό παραθαλάσσιο Οτράντο. Η εκδρομή μας δεν θα μπορούσε να μην περιλάβει το μοναδικό για την αρχιτεκτονική του Αλμπερομπέλλο, με τις σκεπές από ξερολιθιά. Μέσα από αυτό το ταξίδι οι μαθητές/ τριές μας ταξίδεψαν στο χώρο και στο χρόνο, συνειδητοποίησαν τον τρόπο με τον οποίο η φύση καθορίζει όχι μόνο τη γεωμορφολογία ενός τόπου, αλλά και την ιστορική, οικονομική και πολιτιστική του εξέλιξη, συνειδητοποίησαν επίσης και τον ρόλο του ελληνισμού στην περιοχή από την αρχαία εποχή ως σήμερα και γνώρισαν την δύναμη της επιρροής που μπορεί να έχει ένας πολιτισμός σε μία περιοχή.
Επιστρέψαμε στην Ελλάδα πιο πλούσιοι σε εικόνες και γνώσεις, γεμάτοι μοναδικές και αξέχαστες για όλους εμπειρίες.