Διερευνητική προσέγγιση των συγκρουσιακών σχέσεων εφήβων – γονέων

Στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δραστηριοποίησης της ομάδας ενδοσχολικής αξιολόγησης του σχολείου μας, ολοκληρώθηκε η δράση διερευνητικής προσέγγισης των συγκρουσιακών σχέσεων εφήβων – γονέων, με ερμηνευτική αξιοποίηση όλων των εργαλείων εκτίμησης των παραγόντων που διαμορφώνουν την ποιότητα αυτών. Η ομάδα των εκπαιδευτικών «Σχολείο και κοινότητα» ευχαριστεί θερμά την ψυχολόγο μας κ. Ειρήνη Νικολάου για την συνεργασία και την εμπεριστατωμένη παρουσίαση των αποτελεσμάτων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την ενεργό συμμετοχή.

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Πρόκριση για τη Β΄ Φάση των Πανελλήνιων Αγώνων Κλασικού Αθλητισμού

Πρόκριση για τη Β΄ Φάση των Πανελλήνιων Αγώνων Κλασικού Αθλητισμού κατάφεραν με τις επιδόσεις τους οι αθλήτριες του σχολείου μας Μπουρογιάννη Ευαγγελία 1η θέση στα 3.000m και Φούρλα Όλγα 2η θέση στα1500m, σήμερα στο Δημοτικό στάδιο Καμαρίτσας, όπου πραγματοποιήθηκε η Α’ φάση Πανελλήνιων Αγώνων Κλασικού Αθλητισμού για το νομό Φθιώτιδας. Επόμενη φάση τη Τετάρτη 10 Απριλίου! Καλή συνέχεια στα κορίτσια μας και πάντα επιτυχίες στους στόχους τους!!!

Το 1ο ΓΕΛ Λαμίας διαβαίνει τα “Ψηλά Βουνά”

Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Λαμίας, αποτελούμενη από 39 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου και 6 εκπαιδευτικούς, την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καρπενησίου και συμμετείχαν στη δράση τους «τα ψηλά βουνά».

Την 1η μέρα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ενημερωθήκαμε για την ποικιλία της χλωρίδας, το ποτάμι που μας συνόδευε, την οροσειρά και τις βουνοκορφές που διασχίσαμε. Όταν φτάσαμε στην πόλη του Καρπενησίου, ξεναγηθήκαμε ανά ομάδες στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ), οπότε πήραμε μια γεύση για την πλούσια ιστορία του τόπου από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή. Μας εντυπωσίασε η ετυμολογία του ονόματος της Ευρυτανίας, ο ρόλος της κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης, η δράση των ηρώων του 1821 στην περιοχή, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Νομό Ευρυτανίας την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης. Ακόμα, συζητήσαμε για το φαινόμενο της μετανάστευσης των Ευρυτάνων τον 20ο αιώνα και τη συμβολή των μεταναστών στην επιβίωση της περιοχής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν και το πολυμεσικό υλικό που διέθετε το ΚΙΠΕ για τον αγωνιστή του ΄21 Μάρκο Μπότσαρη και τα πέτρινα γεφύρια. Η ομάδα μας στη συνέχεια περπάτησε μέσα στο δάσος σε μια περιπατητική διαδρομή που ξεκινούσε από το χωριό Γοργιανάδες και τελείωνε στις Κορυσχάδες. Η διαδρομή μας μάγεψε όχι μόνο με τα χρώματα και τα σχήματα της φύσης, αλλά και με τους ήχους του δάσους και τις μελωδικές φωνές των πτηνών. Με την ολοκλήρωση της διαδρομής, μεταβήκαμε στο ξενοδοχείο, όπου εκπαιδευτικός του σχολείου μας, εξήγησε τη χρήση και τη σημασία των περιπατητικών χαρτών. Ακολούθησε μικρό αυτοσχέδιο γλέντι παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή μαθητών, μαθητριών και καθηγητών, καθηγητριών.

Τη 2η μέρα, η διαδρομή μας στο βουνό ξεκίνησε από το Παλιό Μικρό Χωριό. Κατά τη διάρκειά της είδαμε αντιπροσωπευτικά είδη της χλωρίδας της περιοχής, όπως τον Ελλέβορο, συζητήσαμε για τα μανιτάρια και τα είδη τους, καθώς και για την πανίδα της περιοχής. Επίσης, είδαμε το μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Ιταλούς που στήθηκε στο δάσος, στο σημείο της εκτέλεσης, αλλά και την πηγή του Μ. Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο. Στη συνέχεια, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε εκπαιδευτικά παιχνίδια που στόχο είχαν την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και συνεργασίας της ομάδας. Ακολούθως, επιστρέψαμε στο Καρπενήσι για να γευματίσουμε και μετά πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, γεμάτοι περιβαλλοντικές εμπειρίες για κάποιους πρωτόγνωρες, σίγουρα πάντως πιο συνδεδεμένοι με τη φύση, την ιστορία, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ευχαριστούμε πολύ τον υπεύθυνο του ΚΠΕ Καρπενησίου κ. Μανώλη Κοπανάκη, καθώς και τον εκπαιδευτικό του ΚΠΕ Καρπενησίου κ. Παναγιώτη Κούτρα, για τη φιλοξενία, τις γνώσεις που μας μετέδωσαν και για την υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 1ΟΥ ΓΕΛ ΛΑΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το 1ο Γελ Λαμίας υποδέχεται τους/τις νέους/νέες Μαθηματικούς που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Μαθηματικών), καθώς και τους /τις μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές – φοιτήτριες Οικονομολόγους και Πολιτικούς Επιστήμονες του Δ.Π.Μ.Σ. της Σχολής Θετικών Επιστημών.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης οι φοιτήτριες και οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα των καθηγητών και καθηγητριών του σχολείου μας. Με την ολοκλήρωση αυτών, θα μπουν στη θέση των διδασκόντων/ ουσών έχοντας την πρώτη τους εμπειρία από την αίθουσα διδασκαλίας και την αλληλεπίδραση με τις μαθήτριες και τους μαθητές μας.
Αισθανόμαστε υπερήφανοι για την επιλογή αυτή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ευχόμαστε η συνεργασία αυτή να ευοδωθεί και να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Επίσκεψη στη Τσεχία – Αυστρία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λογοτεχνία και η Ιστορία ταξίδεψαν τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Λαμίας στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης

(Εγκάρδια υποδοχή από τον Έλληνα Πρέσβη της Σλοβακίας)

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής που οργανώθηκε, στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων«Ευρωπαϊκή λογοτεχνία: από τον Καβάφη στον Κάφκα» και «Πτυχές Επανάστασης (ελληνική, γαλλική,βελούδινη)», της Β΄ τάξης, του 1ου Γενικού Λυκείου Λαμίας, βαδίσαμε στα βήματα του Ρήγα στη Βιέννη, γνωρίσαμε την Τσεχία, πατρίδα του Κάφκα και του Κούντερα, και γιορτάσαμε την εθνική μας επέτειο στην Ελληνική Πρεσβεία της Μπρατισλάβα, όπου ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σλοβακία, κ. Αθανάσιος Ιωάννου, μας καλωσόρισε εγκάρδια και μας δεξιώθηκε.

Η 1η μέρα της επίσκεψής μας περιλάμβανε ξενάγηση στην ελληνική συνοικία της Βιέννης, στο σπίτι που ο Ρήγας Βελεστινλής μεθόδευε και προετοίμαζε την εθνική αφύπνιση που θα οδηγούσε στην Επανάσταση του 1821, επίσκεψη στον επιβλητικό γοτθικό καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου της πόλης και στο περίφημο ανάκτορο Belvedere με τους ειδυλλιακούς κήπους του.

Τη 2η μέρα, πριν από την αναχώρηση για την πόλη της Πράγας, επισκεφθήκαμε το Shönbrun, θερινό ανάκτορο των Αψβούργων. Η πρώτη μας γνωριμία με τη χώρα που γέννησε τους σπουδαίους Τσέχους λογοτέχνες,Φράντς Κάφκα και Μίλαν Κούντερα, έγινε με περίπατο στο ιστορικό κέντρο της επιβλητικής αυτής πόλης, όπου θαυμάσαμε το περίφημο αστρονομικό ρολόι, στην κεντρική πλατεία της. Το πρόγραμμα της 2ης μέρας έκλεισε με την παρακολούθηση της διαδραστικής παράστασης του φαντασμαγορικού μαύρου θεάτρου “WOW”.

Την 3η μέρα ξεναγηθήκαμε στο μεσαιωνικό κάστρο της Πράγας με τον αρχαιότερο, γοτθικού ρυθμού, καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου και το άγαλμα του Αγίου Γεωργίου στον αύλειο χώρο του ναού, διασχίσαμε περπατώντας την επιβλητική γέφυρα του Καρόλου, για να φτάσουμε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου και να πραγματοποιήσουμε το προγραμματισμένο ραντεβού μας με τον καθηγητή της Νεοελληνικής Γλώσσας κ. Τσιβό, ο οποίος μας υποδέχτηκε εγκάρδια και μας ενημέρωσε για τη λειτουργία του τμήματος. (Φωτ.1)

Στη συνέχεια χαλαρώσαμε απολαμβάνοντας μια δίωρη βαρκάδα διασχίζοντας τον ποταμό Μολδάβα και θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική των κτιρίων της Πράγας. Τέλος, η αλλαγή της ώρας στο αστρονομικό ρολόι της πόλης μάς εντυπωσίασε και αιχμαλώτισε την προσοχή μας για όση ώρα διήρκεσε.

Η 4η μέρα αφιερώθηκε στην επίσκεψή μας στηφημισμένη λουτρόπολη του Κάρλοβυ Βάρυ με τα καταπληκτικά ξενοδοχεία της, που έχουν φιλοξενήσει διάσημους πολιτικούς και καλλιτέχνες.

Την 5η και τελευταία μέρα, οδεύοντας προς την πρωτεύουσα της Σλοβακίας,τη Μπρατισλάβα, είδαμε το πεδίο μάχης του Αούστερλιτς που σηματοδότησε την νικηφόρα πορεία του Ναπολέοντα στην Ευρώπη, από το 1805 ως το 1815. Στη συνέχεια, μας εξέπληξε ευχάριστα η μεγαλοπρέπεια, αλλά και η ζεστασιά που απέπνεε η πόλη της Μπρατισλάβα.

Η κορυφαία και συγκινητικότερη στιγμή της επίσκεψής μας ήταν η εγκάρδια πρόσκληση του Έλληνα Πρέσβη, να συμμετάσχουμε στη δεξίωση που δίνονταν στην Ελληνική Πρεσβεία, για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,(Φωτ. 2,3). Για όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς ήταν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, για την οποία είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες για τα καλά του λόγια και τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε.

ΤΕΕ Roadshow

Μαθητές του 1ου ΓΕΛ Λαμίας επισκέφτηκαν την κινητή εκδήλωση που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το ΤΕΕ Roadshow, στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Μέσα από διαδραστικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και άλλες εκπλήξεις, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία του Τ.Ε.Ε. καθώς και του επαγγέλματος των μηχανικών, αλλά και το σημαντικό έργο που προσφέρουν οι μηχανικοί στον τόπο μας. Μαθήτριες και μαθητές παρακολούθησαν σχετικά βίντεο και ενημερώθηκαν για τα επαγγέλματα των μηχανικών που ανήκουν στο ΤΕΕ. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΤΕΕ Λαμίας κ. Λυκόπουλο που είναι απόφοιτος του 1ου ΓΕΛ Λαμίας και πάντα στηρίζει το σχολείο μας!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΤΑΡΙΚΗ

Οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου Λαμίας επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αρχικά, στο Αμφιθέατρο, ενημερώθηκαν για τις Σχολές, τα Προγράμματα Σπουδών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό αλλά και διδακτορικό επίπεδο. Επίσης, περιηγήθηκαν ανά ομάδες στα εργαστήρια, συναντήθηκαν με το διδακτικό προσωπικό αλλά και με υποψηφίους διδάκτορες. Αναπτύχθηκαν οι προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης, επιλύθηκαν απορίες και δόθηκαν χρήσιμες κατευθύνσεις στη νέα γενιά που ετοιμάζεται να διεκδικήσει την επίτευξη των στόχων της.
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους υπεύθυνους καθηγητές του Πανεπιστημίου και την ερευνητική ομάδα για τη Θερμή υποδοχή και για την αγάπη με την οποία μας περιέβαλλαν.